Düşey drenlerde malzeme yapısının etkileri

Zemin oturması (konsolidasyonu) nda kullanılan prefabrike düşey drenler (wickdrain) veya fitil drenaj malzemeleri hakkında araştırmalar sürüyor.

Farklı malzemelerden üretiliyorlar. Bazıları geri dönüşmüş plastikten bazıları yeni (ham) plastikten üretiliyor. Ham plastikten yapılan iç kısımlar geri dönüşmüş olanlara göre daha elastik olduğu geri dönüşümlü malzemeden yapılanlar daha kırılgan olduğu iddia ediliyor.

Bu da önemli çünkü zemin oturma yaptıkça malzeme zeminde kırık çizgi benzeri kıvrımlaşıyor. Kırılgan olursa su geçirgenliği azalabilir. Fotograf turbalık zeminde oturma olduktan sonra drenaj malzemesini gösteriyor. EN 15237 ye göre.

Bu malzemelerde düz durumda drenaj miktarından çok oturma başladıktan sonra drenaj malzemesi kırık kıvrımlı burkulmuş bir hal aldıktan sonraki drenaj miktarı önemlidir.

Bir de bazı prefabrike düşey drenlerin (wickdrain)dış kısmında yer alan geotekstil iç plastik kısma yapışık oluyor. Bunun da zamanla drenaj kapasitesini önemli ölçüde düşürüyor. Serbestçe iç kısım etrafını saran tiplerde drenaj miktarı oturma oldukça daha büyük miktarlarda oldugu da söylemler arasında.

Bu yazının bir kısmı için aşağıdaki makaleden yararlanılmıştır:
Ref:  igs nin Berlin Almanya 2014 te sunulmuştur. Çalışma "Determination of the discharge capacity of buckled PVD's. "
Fotograf bu yazıdan alınmıştır

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...