Süs gölet veya havuzları

Bahçeli evler gittikçe çoğalmaya başladı. Bahçelere bir süs göleti yapmakta artık çok kolaylaştı. Yapı marketlerde hazır önceden kalıplanmış küçük süs göleti için polietilen veya polipropilen gibi polimerlerden üretilmiş (leğenin büyüğü gibi :) ) havuzlar satılıyor. Bunlardan alıp bahçenizde uygun çukuru kazıp yerleştirebilirsiniz. Bu hazır havuzlar çok küçük göletler için çok uygun. Bunların kenarlarında su altı bitkilerini yetiştirebileciğiniz saksılara uygun çıkıntılarda mevcut.
Ya da yine yapı marketlerde satılan süs göleti için uygun membranlar var . Bunlarıda göletinizin boyu kadar kestirip alabilirsiniz. Yalnız bu geomembranı almadan önce bahçenizde göletinizin boyutlarını iyice tespit etmek gerekiyor. Sonra yine toprağı kazıp istediğiniz boyutlara uygun çukur kazıyorsunuz. Geomembranı yerleştirmeden önce toprağa yaklaşık 300 gr/m2 lik bir geotekstil keçe (ütü masalarındaki keçeler gibi) yerleştirmek uygun olur. Bu keçe su geçirmez membranı delinmelere karşı korur.
Daha sonra pompa ve etrafını bitkiler ve taşlar ile süsleme işine geçilir. Bu sırada eğim fazla ise 3 boyutlu bir mat, şev yeşillendirmeye yardımcı olur. Bu erozyon kontrol örtüsü göletinizin etrafındaki bitkileri ve küçük dekoratif taş ve çakıl parçalarının zamanla kaymasını engellemeye yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...