Akvaryum pompalarına sentetik mat montajı

Enkamat kullanan bir deniz (tuzlu su) mercan (reef) akvaryumu sahibinin görüşlerini aşağıda aktarıyoruz.
Fotograflarda da görüleceği üzere bir çok sey denedim akla gelebilecek, ancak hic biri Enkamatların yaptigini yapamadı. En basta dayanikli olmalari sonra örgü yapısı ve lif kalınlığı itibari ile asagıdaki pervane modifikasyonları için hakikaten ideal bir malzemeler.
Pervane kanatlarını daha once taşlama denen aletle kestiğim icin fotoğrafını cekemedim ama diğer aşamaları fotoğrafladım.
Pompa Resun markasının en kaliteli ürünü ve yedek parcasi yok. Yurt dışında dahi bir cok insan bu tip bir pompaya bu modifikasyonu yapmaya cesaret edemiyor. Önce birini sonra diğerini modifiye ettim. Önce pisman oldum ancak enkamat geldikten sonra performans ta %50 ye yakın artış oldu. Pompa aslında bu amaç icin tasarlanmis değil. Foam fractination denen protein süzücü (skimmer) tabir edilen, tuzlu su akvaryumları için nerdeyse bir zorunluluk olan özel bir filtre sistemi icin kullandim.
Protein süzücülerin, konvansiyonel mekanik filtrelere (sünger, fiber vs) üstünlüğü, çözünmüş organik bilesikleri, amonyak nitrit ve nitrat gibi toksik bileşiklere dönüşmesine izin vermeden doğrudan dolaşımdan uzaklastırması nedeni ile ortaya çıkıyor. Bunu da polar bileşik (surfactan) olan çözünmüş organik bileşikleri (DOC) hava su yuzeyine çekip köpük oluşturup, taşırma sureti ile yapıyor.
Burda da filtre yüzeyi ne kadar geniş ise filtrasyon o kadar effektif. Filtrasyon yüzeyi ise havanın su ile temas ettigi yüzey. Bu yüzeyi genişletmek için kullanilan yontem, mümkün olduğunca bol ve küçük miktarda hava kabarcığı oluşturmak. Burda Enkamat devreye giriyor, normal bir pervane yerine ince lifli ve genis örgü yapisi ile enkamat pompanın aspire ettigi havayı çırparak daha küçük kabarcıklar haline getirip az once bahsettigim yüzey alanını genişletip skimmer performansını artırıyor.
Fotoğraflar:
Uzun beyaz silindir Protein skimmer. Aslinda seffaf pleksiglas, hava kabarciklari nedeni ile beyaz gozukuyor. Nekadar beyaz olursa su okadar iyi. Enkamat sonrasi bembeyaz oldu.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...