Bahçe çatılarda drenaj

Bir yapının çatısında, garajının üstünde su deposunun veya bir otoparkın üzerini yeşil bir bahçe haline getirmek günümüzde şehirlerde önemli olmaya başladı.

Yapılacak olan bu bahçe çatılarda topraktan gelecek olan suyun drenajı gerekmektedir. Aksi takdirde biriken suda oluşabilcek asitlenmeler bitki köklerini çürütebilir. Ayrıca birikebilecek su betonda küflenme yapabilir.
Bu yüzden beton ile toprak arasında su izolasyonlarının yanında drenaj tabakası da olmalıdır. Bu tabakaya giren su yanlardaki drenaj borularına veya kanallara iletilir.
Drenaj tabakası olarak üzeri keçe, geotekstil (geotextile) örtülmüş bir kum veya çakıl tabakası kullanılabilir. fakat bu tabakayı ağır olduğu için taşımak ve nakletmek zordur. Bu yüzden hafif önceden yapılmış plastik drenaj levhaları kullanılabilir.
Bu drenaj levhalarının filtre tabakası çok önemlidir. Kolay tıkanmayacak bir filtreye sahip olması ve bu filtrenin zamanla drenaj kısmının içine girmemesi gerekir. Elastik ve kolay uygulanabilir olması, hafif olması ayrıca bir avantaj olmalıdır. Ev villa otopark üstü gibi küçük uygulamalarda ev kullanıcıları bir makasla kesebileceği tipleri tercih edebilir.Bu drenaj malzemeleri metrekaresi yaklaşık tipine göre 0.5 ila 1 kg arasında olabilir. Çok ağır olan çakıl uygulamasına göre oldukça pratiktir.
Enkadrain ve Colbonddrain isimli drenaj malzemeleri bu amaçla kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...